Шта је паметна картица

Паметна картица је флексибилна пластична картица, обично израђена од ПВЦ-а, која садржи једно или више уграђених интегрисаних кола. Интегрисано коло на паметној картици се често назива ИЦЦ, Смарт Цард Цхип, Смарт Цхип Модул или Сецуре Мицроцонтроллер (Сецуре МЦУ) док се паметне картице често називају и паметне картице, чип картице, ИЦ картице, ИЦЦ или ЦПУ картице.

Физичке карактеристике паметне картице одређују ИСО / ИЕЦ 7816-1 (Идентификационе картице - Картице интегрисаних кола - Део 1: Картице са контактима - Физичке карактеристике), док су локације и димензије за контакте одређене од стране ИСО / ИЕЦ 7816-2 (Идентификационе картице - Картице са интегрисаним колима - Дио 2: Картице са контактима - Димензије и локација контаката).

Контакт паметних картица обично не садржи батерију и снагу која је потребна за рад испоручује читач паметних картица који делује као комуникацијски медиј између паметне картице и хоста (нпр. Паметни телефон, рачунар, ПОС). Повежите интерфејс читача паметних картица помоћу паметних картица помоћу до осам контаката ПИН док читачи безконтактних паметних картица не захтевају физички контакт са картицом. Контактне плочице на картици су позлаћене, а двије од њих (РФУ) се обично не користе.

Док је положај, минималне и максималне димензије и локација контактне плоче стандардизоване, изглед контактне плочице може слободно дизајнирати произвођач чипова или произвођачи картица.

Контактне плочице су повезане са чипом помоћу изузетно танких везних жица које су закопане у смесу за капсулацију.

Пресек приказа структуре и паковања чипа паметне картице

Паметне картице се могу класификовати према типу чипа имплантираном унутар картице и како картица размени податке са читачем картица. Илустрација испод разјашњава класификацију:

МЦУ картице / микропроцесорске картице

Микропроцесорска картица уграђује микромодул који садржи један или више чипова интегрисаних склопова силиција са меморијом и микропроцесором. Картице микропроцесора имају могућности за обраду података и концептуално су еквивалентни рачунару са својим оперативним системом који се зове Цард Оператионал Систем (ЦОС), Филе Систем и апликација. Вишеструке апликације могу се учитати на МЦУ картици.

Меморијске картице

Чип меморијске картице задржава и чува податке у ЕЕПРОМ или Фласх меморији, али нема процесора и стога не постоји могућност обраде. Меморијске картице су сигурна и популарна алтернатива магнетним картицама.

Дисплаи Цардс

Картице су паметне картице које поред стандардног чипа уграђују батерију, додатни чип и ЛЦД екран који се користи за приказивање тајних кључева или Оне Тиме Пассвордс.

Безконтактне паметне картице

Безконтактна паметна картица уграђује интегрисана кола и најмање антену која комуницира са терминалом путем радио таласа.

Хибрид Цардс

Хибридна картица је тип паметне картице која уграђује два чипа, једну комуникацију преко контактног интерфејса и другу која се користи за комуникацију путем бесконтактног интерфејса. Хибридне картице се некад називају Твин Цардс. Још увијек на тржишту њихова употреба је у сталном паду.

Дуал Интерфаце Смарт Цардс

Дуал Интерфаце Смарт Цард, познат и као Цомби картица) је врста паметне картице која уграђује један чип који је у стању да управља контактом и бесконтактним интерфејсом.

Експлодиран поглед на дуал интерфаце смартцард.

Мулти компоненте картице

Мулти Цомпонент Цардс су паметне картице које поред стандардног чипа убацују једну или више електронских компоненти, нпр. Батерију, ЛЦД екран, сензор отиска прста.