Аутомат за продају улазница (ТВМ)

Машина за карте , позната и као улазна машина за продају улазница (ТВМ) , је аутомат за продају аутомобила који производи карте . На пример, машине за карте издају карте за железнице на железничким станицама , транзитне карте на метро станицама и трамвајске карте на неким трамвајским станицама и на неким трамвајима. Типична трансакција се састоји од корисника који користи интерфејс екрана да би одабрао тип и количину улазница, а затим изабрао начин плаћања било готовине , кредитне / дебитне картице или паметне картице . Карте или карте се штампају и издају кориснику.

Да би се подстакла употреба машина за карте и смањила потреба за продавцима, цене машина могу у неким случајевима бити ниже од оних на шалтеру.

У многим земљама у којима возови возова и возови за урбани транспорт углавном функционишу на систему части (уз примјену инспектора или проводника), постоје и машине на станицама (или у возилима) само за валидацију улазница. Ово је за ситуацију у којој неко купује карту унапред и одлучи да га касније користи. Обично је карта означена временом за одређивање периода важења. Заједнички проблем је заборавити да се потврди, а затим да буде кажњен као да уопште није било карте.

Карте које су ван службе или прихватају само "тачну промјену" доводе до губитака за превознике. Карте на трамвама у Мелбурну , на примјер, често немају промјену када путници користе виши однос од 2 и 50 к новца, ослобађајући тикет машину мањих новчаних новчића (10ц, 20ц). Путницима није потребно куповати улазнице на трамвајима када су машине за трчање истрошене од промјена.

Такве машине се углавном не користе у Сједињеним Државама. Скоро све америчке мрезе транзитне мреже које раде на систему хонорирања очекују од својих корисника да купе карте непосредно пре употребе; редовни возачи могу да избегну да неугодности куповином пролазе унапред (често из истих машина које продају дневне или једнократне карте). Недавно је, међутим, неколико регионалних железничких система као што је Метролинк усвојило употребу машина за валидацију за најмање неколико типова карата.

Карте за карата се често користе за паркирање аутомобила, као и оне које издају бесплатне карте - на примјер, оне за виртуелни ред .