Преглед паметних картица - паметни читач картица

Паметна картица, типично тип чип картице, је пластична картица која садржи уграђени рачунарски чип - или меморијски или микропроцесорски тип - који чува и трансакције података. Ови подаци се обично повезују са било којом вриједношћу, информацијама или обојицом и чувају се и обрађују унутар чип картице. Подаци о картици се преносе преко читача који је део рачунарског система. Системи који су побољшани паметним картицама данас се користе у неколико кључних апликација, укључујући здравствену заштиту, банкарство, забаву и транспорт. Све апликације могу имати користи од додатних функција и сигурности које пружају паметне картице. Према Еуросмарт-у, светске испоруке паметних картица у 2010. растуће за 10% на 5.455 милијарде картица. Тржишта која су традиционално служила другим машинама читљивим картичним технологијама, као што су бар код и магнетска трака, претварају се у паметне картице јер се обрачунски поврат инвестиција поново обрађује од стране сваког издаваоца картице годишње.

Апликације

Прво представљено у Европи пре скоро три деценије, паметне картице дебитовале су као алат за ускладиштену вриједност за телефонске говорнице како би смањили крађу. Како су паметне картице и друге картице засноване на чипу напредовале, људи су пронашли нове начине да их користе, укључујући пуну картицу за куповину кредита и за вођење евиденције уместо папира.

У САД корисници користе чип картице за све од посјећивања библиотека до куповине намирница за похађање филмова, чврсто их интегрирају у наш свакодневни живот. Неколико америчких држава има програме чип картице за програме владе који се крећу од Одељења за моторна возила до електронских трансфера (ЕБТ). Многе индустрије су имплементирале моћ паметних картица у својим производима, као што су ГСМ дигитални мобилни телефони, као и ТВ-сателитски декодери.

Зашто паметне картице

Смарт картице побољшавају погодност и сигурност било које трансакције. Они обезбеђују ускладиштење корисника и идентитета рачуна. Системи паметних картица су се показали поузданијим од других картица које се могу читати, попут магнетске траке и бар-кода, уз многе студије који показују вијек трајања читања картице и побољшање животног циклуса читача који показују много ниже трошкове одржавања система. Паметне картице такође пружају виталне компоненте системске сигурности за размјену података у готово свим врстама мреже. Они штите од читавог спектра безбедносних претњи, од небрига штедње корисничких лозинки до софистицираних системских хакова. Трошкови за ресетовање лозинке за организацију или предузеће су веома високи, чиме је паметним картицама учињено економично решење у овим окружењима. Вишефункцијске картице се такође могу користити за управљање мрежним приступом систему и спремање вредности и других података. Широм света, људи сада користе паметне картице за широк спектар дневних задатака, који укључују:

СИМ картице и телекомуникације

Најистакнутија примена технологије паметних картица налази се у претплатничким модулима идентитета (СИМ), који се захтевају за све телефонске системе у складу са стандардом Глобал Систем фор Мобиле Цоммуницатион (ГСМ). Сваки телефон користи јединствени идентификатор, сачуван на СИМ-у, да управља правима и привилегијама сваког претплатника у разним мрежама. Овај случај употребе представља више од половине свих паметних картица потрошених сваке године. Универзални претплатнички идентификациони модули (УСИМ) такође се користи за премошћавање јазова идентитета као прелазак телефона између ГСМ, УТМС и 3Г мрежних оператора.

Лојалност и чувану вредност

Још једна употреба паметних картица је похрањена вриједност, посебно програми лојалности, који прате и пружају подстицаје поновним купцима. Сачувана вредност је погоднија и сигурнија од готовине. За издаваоце, флоат се реализује на неиспуњеним билансима и резидуалима на балансима који се никада не користе.

За трговце са више ланаца који управљају програмима лојалности у различитим пословима и ПОС системима, паметне картице могу централно лоцирати и пратити све податке. Апликације су бројне, као што су транспорт, паркирање, веш, играње, трговина на мало и забава.

Обезбеђивање дигиталног садржаја и физичких средстава

Поред безбедности информација, паметне картице могу осигурати већу сигурност услуга и опреме ограничавајући приступ само овлашћеним корисницима.

Информације и забава се испоручују преко сателита или кабла до кућног ДВР плејера или кабловске кутије или рачунара са омогућеним кабловима. Кућна испорука услуга је шифрована и дешифрована путем паметне картице по претплатничком приступу. Дигитални видео системи су већ усвојили паметне картице као електронске кључеве за заштиту.

Паметне картице могу такође да послуже као кључеви за подешавање уређаја за осетљиву лабораторијску опрему и диспензере за лекове, алате, библиотеке, опрему за клинички клуб итд. У неким окружењима, паметне картице омогућавају СД и мицроСД картице заштиту дигиталног садржаја док се испоручује на мобилне ручне комплете / телефоне.

Е-трговина

Смарт картице олакшавају потрошачима да безбедно складиште информације и новац за куповину. Предности које нуде потрошачима су:

Картица може носити лични рачун, кредитне и куповне информације о предностима којима се може приступити кликом миша умјесто попуњавања образаца.

Картице могу управљати и контролисати трошкове аутоматским ограничењима и извештавањем.

Програми лојалности на Интернету могу бити распоређени на више продаваца са различитим ПОС системима и картица се понаша као сигурно централно место за бодове или награде.

Микро плаћања - плаћање номиналних трошкова без накнаде за трансакције повезане са кредитним картицама или за премале за готовину, као што су накнаде за репринт.

Банка је издала паметне картице

Широм света, кооперативни контролисани банкарски системи (Виса, МастерЦард, Дисцовер и Америцан Екпресс) рађали су милионе паметних картица под стандардом ЕМВ (Еуропаи, МастерЦард, ВИСА). Често се називају чип и ПИН картице; ово су де фацто типови картица за издавање банака у већини земаља осим САД. Пошто је Канада недавно започела регулаторни прелазак на ЕМВ картице, САД ће бити једино острво у Северној Америци које још није усвојило, што је подстакнути повећаним врстама превара са кредитним и дебитним картицама. Доказано је да су паметне картице осигурале трансакције са регуларношћу, толико да је стандард ЕМВ постао норма.

Како банке улазе у конкуренцију на новоотвореним тржиштима као што су инвестиционо посредовање, они обезбеђују трансакције путем паметних картица по повишеном курсу. Ово значи:

Паметне картице повећавају повјерење кроз побољшану сигурност. Два-факторска аутентикација обезбеђује заштиту података и вредности преко Интернета. Елиминишу се претње као што су "Човек у средини" и "Тројански коњи" који понављају корисничко име и лозинку

Ово је побољшање услуга за купце. Корисници могу користити сигурне паметне картице за брз, 24-часовни пренос електронских средстава преко интернета

Трошкови се смањују: трансакције које обично захтијевају вријеме и папирологију запосленог у банци може електронски управљати клијентом помоћу паметне картице

Здравствена информатика

Експлозија података о здравственој заштити уводи нове изазове у одржавању ефикасности неге пацијената и заштите приватности. Смарт картице адресирају оба ова изазова уз сигурно, мобилно складиштење и дистрибуцију података о пацијенту, од података о ванредним ситуацијама до статуса погодности. Многе социјализоване земље су већ усвојиле паметне картице као акредитиве за своје здравствене мреже и као средство за носење електронског здравственог записа (ЕХР) који се може одмах преузети. Предности паметне картице у здравственој заштити укључују:

Брза, тачна идентификација пацијената; побољшан третман

Смањење превара путем аутентичности посета пацијенту и пацијенту и подобности за осигурање

Погодан начин за пренос података између система или на локације без система

Смањење трошкова одржавања рекорда

Уграђена контрола медицинских уређаја

Годинама, уграђени контролери су били у многим врстама машина, који регулишу квалитет и прецизност њихове функције. У здравственој заштити, уграђене паметне картице осигуравају најбољу и најсигурнију испоруку његе у уређајима као што су машине за дијализу, анализатори крви и опрема за ласерску операцију очију.

Ентерприсе анд Нетворк Сецурити

Мицрософт Виндовс, Сун Мицросистемс (подружница Орацле Цорпоратион) и све нове верзије Линук-а имају уграђене софтверске куке за постављање смарт картица као замјену за корисничко име и лозинке. Мицрософт је изградио комплетну платформу за акредитацију око Сцард ДЛЛ-а и Црипто Сервице Провидер-а (ЦСП). Са предузећима која схватају да је безбедност јавних кључева (ПКИ) побољшана, оно што је потребно за широко распоређене запослене, значка паметне картице је нови стандард. Интранети између предузећа и виртуелне приватне мреже (ВПН) побољшавају се коришћењем паметних картица. Корисници могу бити аутентификовани и овлашћени да имају приступ одређеним информацијама заснованим на унапред подешеним привилегијама. Додатне апликације варирају од сигурне е-поште до електронске трговине.

Физички приступ

За предузећа и универзитете свих врста потребне су једноставне личне карте за све запослене и студенте. Већини ових особа је такође одобрен приступ одређеним подацима, опреми и одељењима у складу са њиховим статусом. Вишефункцијске, паметне картице засноване на микропроцесорима садрже идентитет са привилегијама приступа и могу такође складиштити вриједност за кориштење на различитим локацијама, као што су кафетерије и продавнице. Многи хотели такође су усвојили ИСО 7816 читаче картица како би обезбедили собе и постројења само за особље.

Сва америчка влада и многе корпорације сада су уграђивале бесконтактни читач као приступну тачку својим објектима. Неке компаније су такође укључиле и биометријску компоненту. Старији системи постављају једноставни систем близине картица као чувара врата. Али пошто су безбедносни захтеви постали јачи и трошкови стандардних система ИСО 14443 постали су нижи, свет брзо усваја овај нови стандард. Ова промена тржишта делимично је уследила усвајање стандарда за лични идентитет (ПИВ) усвојене од стране америчке владе. За овај стандард постоји богат екосистем добављача и интегратора.

Ако желите да пронађете информације о уређају за читање паметних картица , контактирајте нас молим вас !!