Лондон покреће прву светску шему за бесконтактно плаћање за уличне извођаче

Ево несреће безготовиног друштва о коме можда нисте раније мислили: скромни улични извођач. На крају крајева, ако нас више плати путем паметних телефона и безконтактних картица, како можемо да пружимо резервне промене музичарима у подземној железници? Лондон има једно решење: нова шема која осигурава извођаче са бесконтактним платним терминалима.

Пројекат је овај викенд покренуо градски градоначелник Садик Кхан и сарадња са Буск Ин Лондон (професионално тијело за бускере) и шведске компаније за плаћање иЗеттле (коју је овог мјесеца купио ПаиПал за 2,2 милијарде долара). Неколико изабраних извођача тестирали су читавих недељних недељних читача иТетлета на улицама, а Кхан сада каже да ће се шема пребацити преко 32 општине у Лондону.

Цхарлотте Цампбелл, пуноправни улични извођач који је био део суђења, изјавио је за ББЦ Невс да је нова технологија "имала значајан утицај на доприносе." Рекао је Цампбелл: "Више људи него икад додирују донације док певам и често, када једна особа ради, други следи. "

Читачи морају бити повезани са паметним телефоном или таблетом и прихватити плаћања фиксних износа (које одређује индивидуални извођач). Они раде са бесконтактним картицама, телефонима, па чак и паметним узорцима. Нема још никаквих података о томе колико ће читалаца бити обезбеђених лондонским уличним извођаћима, или ће они морати платити самим читаоцима.

Иако појединци понекад постављају сопствене системе бесконтактних плаћања (иу Кини, није неуобичајено да се улични извођачи и просјаци користе КР кодови за тражење мобилних савјета), чини се да је то прва шема те врсте која је предводила градска власт.

"Бускинг помаже новим уметницима да умањују свој таленат и пруже им прилику да наступају пред великим бројем људи", рекао је Кхан у саопштењу за медије. "Одушевљен сам што је иЗеттле изабрао Лондон да покрене ову иновативну шему - омогућавајући уметницима да прихвате донације путем плаћања картицама, као и готовином. Сада, више Лондонаца ће моћи да покажу своју подршку главним бриљантним, талентованим уличним извођачима. "

Иако ће се улични извођачи моћи прилагодити овој промени, такође је вредно размишљати ио онима који то неће, попут бескућника. Стручњаци кажу да ако новчићи и белешке нестану са градских улица, то ће бити још једна баријера која одржава сиромашне из друштва. Ако немате банковни рачун или приступ интернету, како би требало да живите у свету без новца? То је питање на које још нисмо одговорили.