Како функционишу бесконтактне паметне картице?

Безконтактни системи паметних картица су блиско повезани са контактним системима паметних картица. Као и контактни системи паметних картица, информације се чувају на чипу уграђеном у бесконтактну паметну картицу. Међутим, за разлику од контактне паметне картице, напајање које се испоручује на картици, као и подаци који се размјењују између картице и читаоца постижу се без употребе контаката, користећи магнетна или електромагнетна поља како за напајање картице, тако и за размјену података са читатељем.

Безконтактна паметна картица садржи антену уграђену у пластичну тијело картице (или у оквиру кључа за фоб, сат или други документ). Када се картица унесе у електромагнетно поље читача, чип на картици се укључује. Када се чип укључи, протокол за бежичну комуникацију се покреће и успоставља између картице и читача за пренос података.

Следеће четири функције описују на високом нивоу редослед догађаја који се дешавају када се бесконтактна паметна картица доведе близу читача картица:

Пренос енергије на картицу за напајање интегрисаног кола (чипа)

Пренос сата сигнала

Пренос података на бесконтактну паметну картицу

Пренос података са бесконтактне паметне картице

Стога, када се картица унесе у домет електромагнетног поља жељене фреквенције, картица ће се напајати, спремна да комуницира са читачем. Пошто су бесконтактне паметне картице описане у овом Често постављеним питањима засноване на стандарду ИСО / ИЕЦ 14443, ова фреквенција је 13,56 МХз, а читач који је у складу са стандардом има поље за активирање (опсег) од око 4 инча (приближно 10 центиметара). Другим речима, картица мора бити у распону од 10 центиметара читаоца како би се ефикасно напајало; међутим, ефикасан опсег комуникација за картицу која ће се прочитати зависиће од бројних фактора као што су снага читаоца, антена читача и антена картице.